Četrtek, Avgust 05, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

S kolesi do gorskih solz pod mogočnim Mangartom

Nebo, ki je v četrtek, 2. oktobra raztegnilo sivo kopreno nad N. Gorico pa vse tja do Alp, resda ni bilo kaj prida obetavno. A najpogumnejši smo se odločili – GREMO! in naložili svoje jeklene konjiče na jutranji vlak proti Jesenicam. Vse tja do Bleda je bilo vreme megleno in pusto. Na Gorenjskem pa se je nekako že zaznal Prešernov duh … »Vremena bodo Primorcem se zjasnila...« In res smo skozi okna uzrli verigo Karavank, ki se je v dopoldanskem soncu zableščala v belini novozapadlega snega.

Po jutru se dan pozna

»Po jutru se dan pozna…«

Če bo ta pregovor držal, se nam obeta prekrasen dan. Presenetljivo, da na Jesenicah sploh ni bilo tako hladno kot smo pričakovali. Zelo lagodno smo pedale zavrteli proti Mojstrani, Gozd-Martuljku in Kranjski Gori. Čeravno sta dva kratka vzpona na sorazmerno novem odseku kolesarske steze od Jesenic proti Mojstrani v mišice sicer vlila nekaj strahu in nelagodja ob misli, kaj vse nas še čaka?… pa je spust in zelo blag nadaljnji potek naše poti pregnal vse dvome – zmogli bomo!

Postanek na brvi čez Savo Dolinko

Postanek na brvi čez Savo Dolinko.

Trasa nekdanje Planiške železnice, po kateri večinoma poteka ena najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, je zagotovilo, da napor skoraj ni omembe vreden. Pogledi na s soncem obsijano Špikovo skupino pa o kakršnemkoli naprezanju izbrišejo vsako sled. Zlili smo se v prelestno, kristalno jasno panoramo zgornjesavske doline in hipoma pozab ili na vse težave.

Pod vršaci Špikove skupine 

Prekrasno, sproščeno in čudovito čarobno je bilo pod vršaci Špikove skupine.

Postanek za fotografiranje

Dokaj pogoste postanke smo izkoristili za fotografiranje.

Darja K. in Danilo pa sta nam postregla z domačimi dobrotami v obliki odličnega peciva in pravega figovo-kakijevega seruma. Slastno nam je teknilo.

  Pri Belopeškem jezeru

Pri prvem Belopeškem jezeru.

V Kranjski Gori smo si privoščili nekoliko daljši oddih in se v slaščičarni malce okrepčali. Dobra volja je bila na vrhuncu, zato nas je proti Podkorenu kar odneslo. Kolesarili smo mimo čarobnih Zelencev – izvirov Save Dolinke. V Ratečah smo se odločili, da obisk doline pod Poncami in Nordijskega centra, kamor tudi vodi nova kolesarska steza preložimo na drugo priložnost, ki je vsekakor ne bi bilo pametno izpustiti iz rok… Planica v barvah jesenskega listja in pozlatelih macesnovih iglic… To bo nekaj za telo in dušo!

Prečkanje slovensko-italijanske meje

Le nekaj zavrtljajev gonilke in že smo prečkali slovensko-italijansko mejo.

Zavili smo na levo proti Belopeškima jezeroma, ki ju sosedje imenujejo Fusine laghi. Resnici na ljubo se je do jezer potrebno nekoliko bolj potruditi. Od odcepa do zelenomodre gladine jezer nas loči dvokilometrski vzpon, ki pa zopet ni tako hud, da se ga – čeprav tudi peš – ne bi dalo premagati. Vsi, ki ste že »elektrificirani« pa je to le še ena od mnogih priložnosti, ki potrdi, da ste se za nakup e-kolesa pravilno odločili. Z »elektriko« ali brez pa je napor vsekakor poplačan s čudovito panoramo vršacev Mangartske skupine, ki se zrcalijo na gladini zelenomodrih Belopeških jezer.

Slovo od jezer

Ker se je čas že bližal 14. uri smo se od jezer morali kmalu poslovili.

Še par »škljocov« za spomin in že smo se sproščeno spustili nazaj v dolino. Daljši postanek smo si omislili v preprostem prijaznem gostišču »Kosobrin« in si privoščili slastne enolončnice - ričet, joto in gobove juhice z domačim kruhom.

Nato pa nas je ura začela opozarjati, da bo treba na pot. Vlak ne čaka, pa tudi čez Mangartsko sedlo so se že začele valiti zlovešče megle. Ker pa trasa vse od Rateč proti Jesenicam poteka v blagem spustu (razen omenjenih dveh krajših vzponov – sedaj v obratni smeri), so kolesa tekla kot »po namazanem«. Darja K. je proti Jesenicam – kljub klasičnemu pogonu – »vžgala« presenetljiv tempo, tako da smo mislili, da so bili gobovi juhi primešani kakšni ekstra gljivični dodatki J. Kljub skoraj 30-kilometrski oddaljenosti smo Jesenice dosegli v dobri uri, kar kaže na solidno potovalno hitrost, ki je neredko celo presegla 30 km/h.

Obe Darji v akciji

Obe Darji v akciji…

Čeprav je števec na kolesu pokazal solidnih 76 prevoženih km pa o kakšni utrujenosti ni bilo ne duha ne sluha. Odlične volje smo se sproščeno vkrcali na vlak in pot do N. Gorice je ob klepetanju minila kot bi trenil. Bilo je res nepozabno in udeleženkam/cem gre vsa pohvala, da so tako suvereno zmogli to lepo razgledno turo pot in obenem ohranili odlično razpoloženje.

Škoda le, ker se je za podvig opogumilo premalo kolesark in kolesarjev in tako nismo dosegli nit organizacijskega minimuma (5 udeleženk/cev + mentor). Bržkone je včasih le potrebno storiti korak ali »zavrtljaj gonilke« več od varne cone udobja domačega kavča. Plačilo za trud v obliki osebnega zadovoljstva je lahko bistveno večje od samih naporov. Obladljiva fizična dejavnost telesu nikakor ne škoduje. Rekreativno obarvana druženja in gibanje v naravi daleč proč od hudobnih virusov pa nas ohranjajo po srcu vesele in mlade.

Če nam bo vreme le naklonjeno se bom potrudil, da se bodo priložnosti še pokazale.

5. oktober 2020                                             Mentor kolesarskega krožka UNI-3 NG:

                                                                                                Ervin Sorč


 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki