Nedelja, Oktober 17, 2021
   
Text Size
Društvo UNITRI Nova Gorica 30let Erjavčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta:
unitring@amis.net
  grb_nova_gorica

Pot na Vitovski hrib

Po dolgem deževnem obdobju in nestabilnem vremenu, nas je lep dopoldan zvabil v naravo. Odločili smo se povzpeti na Vitovski hrib. Tokratni pohod ni bil namenjen le priti do cerkve, temveč smo si vzeli čas in na poti spoznavali posebnosti kraja. Ogledali smo si kostanje v bujnem cvetenju, kako se obnavljajo po bolezni ob napadu šiškarice, kako se nasad neguje in obdeluje, da dobro rodi.

 Skupina  Jezero

Vitovsko jezero je bila vmesna pomembna točka. To je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Miren kraj v objemu gozda nas je očaral ob opazovanju rib, ki iščejo hrano v mulju med velikimi skalnimi gmotami.

 Napoleonova pot  Proti cilju

Pot proti vrhu je zanimiva, zgrajena je bila v času Ilirskih provinc kot Napoleonova pot in je služila za prevoz lesa iz Trnovskega gozda v Trst in živeža v obratni smeri. Vozovi s kovinskimi kolesi so po vsej poti pustili dobro vidne kolesnice zažrte v kamen. Šli smo do Visokega zidu, kjer je lep razgled na Vipavsko dolino in kraško planoto vse do morja. Manj znan, a zanimiv je skalni osamelec s kapelico sv. Lucije, zavetnice vida. V ponvicah na skali je voda, ki nikoli ne presahne in legenda pravi, da kdor si s to vodo umije oči, bolje vidi.

 Kapelica  Pri cerkvi

Zadnja postaja je bila vitovska cerkev sv. Marije iz 14. stoletja, ki je bila najprej gradišče, nato zavetišče pred turškim ropanjem, svetišče in romarska pot. Danes je cerkev obnovljena. Na glavnem oltarju je v lesu izdelana kopija kipa Marijinega kronanja, saj je dragocen izvirnik iz leta 1500 v hrambi v Goriškem muzeju. Kopija kipa Marijinega kronanja, kip sv. Antona in kip sv. Ane so delo domačina samouka Stanka Hrovatina. Zanimiv je tudi križev pot iz debelnih rogovil, delo domačina Franka Peršiča.

Ponovno čudovit razgled na dolino in prijetno toplo sonce nas je navdalo z veliko pozitivne energije. Bili smi veseli in zadovoljni. Sedeli smo v zavetrju, prijetno kramljali in kar se nam ni mudilo v dolino.

Lidija Peršič

Logo Go2025


 

KONTAKT

Erjavčeva ulica 4
5000 Nova Gorica
Kje smo? - prikaz na zemljevidu

Telefon: 05/30 02 387
GSM: 031 738 199
e-pošta: unitring@amis.net

 

Med študijskim letom ima Društvo uradne ure:

od ponedeljka do četrtka
od 10. do 13. ure

© Društvo UNITRI Nova Gorica   Spletni piškotki